Jászkisér Város Önkormányzata 5137. Jászkisér, Fő út 7. Központi telefon: 57/550-130 Fax: 57/550-120 E-mail: info@jaszkiser.hu

HVB meghívók

Illegális hulladéklerakók felszámolása

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által 2010. évben kiírt illegális hulladéklerakók felszámolására pályázata elnyerésével lehetőség teremtett arra, hogy településünkön az ismét elszaporodott hulladéktelepek ártalmatlanításra-felszámolásra kerüljenek.
Jászkiséren 2001 óta működik a szervezett hulladékszállítás. Mindez ellenére a településen belül és kívül (közutak mentén, dűlő utak mellett, szántóföldön, felszámolt hulladéklerakó helyén) egyre több és több hulladék található. A támogatás elnyerésével az illegális hulladéklerakók felszámolása (felszedés, kezelés, ártalmatlanítás) két ingatlanon (Jászkisér, Szőlő út hrsz. 0867/2 és Hevesi út hrsz. 0192) került megvalósításra.
A támogatás elősegítette a hulladékelhagyó magatartás jelenségének megváltoztatását, az ismétlődő lerakások megakadályozását célzó tevékenységek megvalósítását.
Az illegális lerakók esetében az egyik legfőbb gondot a hulladékhalmot átmosó víz és a keletkező gázok jelentik. A csapadék a hulladékból kioldja az ammónium-vegyületeket, nitrátokat, nehézfémeket, zsírsavakat, baktériumokat, melyek így a talajba, onnan pedig a talaj-, majd a rétegvizekbe kerülnek. A hulladék egyes alkotórészei beépülnek állati, növényi szervezetekbe és a táplálékláncon keresztül végül az embert is károsítják. Egyes termelési, illetve települési hulladékok fertőző betegségek okozói lehetnek, melyek illegális hulladéklerakóra kerülve fokozott veszélyforrást jelentenek.

A munka elvégzését 2010. július és augusztus hónapban a JÁTI dolgozói illetve a cigány kisebbségi önkormányzat tagjai végezték el.


A pályázat teljes beruházási költsége 2.812.500 Ft, melyből 140.625 Ft pénzbeni önerőt biztosít az önkormányzat. 2011. május 20-án (pénteken) reggel 8 órától települési tisztasági, hulladékgyűjtési napot szervezett Jászkisér Város Önkormányzata. Fő célkitűzés volt, hogy a település köztereit, az intézmények környékét, a településre bevezető utakat, különösen a Szőlő út hrsz. 0867/2 és Hevesi út hrsz. 0192 területeket megtisztítsák a felhalmozott szeméttől. A települési civil szervezetek, intézmények dolgozói, magán személyek és vállalkozások, valamint a cigány kisebbségi önkormányzat tagjai jelentkezését várták a szervezők. A résztvevőknek gondoskodtak szemeteszsákról és kesztyűről, a felszedett hulladék elszállítását pedig a JÁTI dolgozói végezték. A megtisztított területre ezután figyelem felhívó táblát helyezett ki az önkormányzat, melyben figyelmezteti a lakosságot a hulladék elhagyó magatartás elkerülésére és felhívja a figyelmet a legális hulladéklerakó használatára.

A program megvalósításáról a település újságjában (Jászkiséri Tudósító) olvashattak, ill. honlapunkon www.jaszkiser.hu is tájékozódhattak az eseményekről.

Vágányzár
Számítástechnikai tanfolyamok

Hasznos hírek

Jászapáti praxisközösség
Életmód klub
LEADER pályázat
Önkormányzati Elektronikus Ügyintézés
Elektonikus ügyintézési portál

Eseménynaptár

Szeptember 2019
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Mai nap

2019. szeptember 16. Hétfő
Edit, Ditta, Ludmilla

Az Ózon Világnapja
A Nap kel 06:28-kor,
nyugszik 19:03-kor.
 

 
Holnap
Zsófia, Hildegárd
napja lesz.

Kiadványaink

Jászkiséri Tudósító

Kiemelt anyag rendezési tervre
Helyi Esélyegyenlőségi Program
Egyenlő bánásmód
Szabadon Másolható!