Jászkisér Város Önkormányzata 5137. Jászkisér, Fő út 7. Központi telefon: 57/550-130 Fax: 57/550-120 E-mail: info[kukac]jaszkiser.hu

Kérdések a jászkiséri ivóvíz problémával kapcsolatban

- A közelmúltban vízkorlátozást és vízosztást kellett elrendelnie az ÁNTSZ-nek Jászkiséren. Miért volt erre szükség?

Lukácsi György polgármester:
Jászkiséren 2017.03.06-án és 03.16-án vett víz vízvizsgálati eredmények szerint, az ivóvíz arzén tartalma kismértékben meghaladta a kormányrendeletben előírt, jelenleg érvényben lévő határértéket. Emiatt rendelte el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal a településen az átmeneti vízosztást addig, míg az ellenőrző vizsgálatok újra igazolják, hogy az arzéntartalom a megfelelő határérték alá került.

- Akik itt a jászságban élünk, tudjuk, hogy gyakorlatilag 30 éven keresztül 50 mikrogramm arzén volt 1 liter vízben, kicsik és nagyok itták ezt nyugodt szívvel. A mostani határérték-túllépés esetén a mért arzén érték- tudtommal- 13 mikrogramm/liter volt, ez a korábbitól nagymértékben elmarad, de a jelenleg érvényben lévő határértéket is csupán három mal haladja meg. Miért volt szükség egyáltalán az ennyire kicsi paraméter megállapítására?

Lukácsi György polgármester:
A Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás keretében tűzte ki célul annak idején a települési vízellátás, szennyvíz-elvezetés és - tisztítás, szennyvízkezelés fejlesztését. Az akkor meghozott kormányrendelet értelmében vált a jászkiséri víz kifogásolttá, magas arzéntartalma miatt. Előtte valóban jóval magasabb arzéntartalmú vizet fogyasztott a lakosság, huzamosabb ideig.

- De miért ilyen kismértékű arzéntartalmat határoz meg az európai irányelv?

Hajdú Gábor Vezérigazgató:
Úgy vélem a válaszadáshoz az 1986-os EU-irányelvhez kell visszanyúlni időben. Akkor határozták meg az egész Európai Unió területére vonatkozóan az arzén maximális megengedett értékét a vízben.

- Akkor a lakosok talán ezért is őrizték meg a nyugalmukat és nem pánikoltak a történtek ellenére. De a valóságban mennyire voltak a határérték túllépés miatt veszélyben a felhasználók?

Hajdú Gábor Vezérigazgató:
A jelenleg érvényben lévő előírások szerint a vízben talált arzén mennyisége némileg valóban túllépte az egészségügyi határértéket, de csak rövid ideig. Ugyanakkor a megyei tiszti főorvos, a lakosság egészségének megőrzése érdekében tartotta indokoltnak, hogy a következő mintavétel időpontjáig (ápr.03.) fenntartsuk a korlátozást. Addig lajtos kocsin keresztül biztosítottuk a szükséges vízmennyiséget. Ez a határozat értelmében naponta személyenként három liter víz biztosítását jelentette. Egyébként már a márc. 31-i vízminta-eredmények azt mutatták, hogy az arzéntartalom határérték alá került, és csak a lakosság biztonságérzetének erősítése miatt rendelte el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormány-hivatal az átmeneti ivóvíz-szolgáltatás fenntartását a településen. Mi ezt természetesen teljesítettük.

- Az ANTSZ határozatának kiadása után az önkormányzat és a TRV Zrt. dolgozói nagyon jólegyüttműködtek, segítették egymás munkáját. (szórólap kihordás, információáramlás, vízszállítás stb.) Ez más településekre is jellemző?

Hajdú Gábor Vezérigazgató:
Felelős szolgáltatóként a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. igyekszik minden településen jó együttműködést kialakítani, van ahol ez kevésbé, van, ahol ez kiválóan működik. Jászkiséren kifejezetten jó az együttműködésünk az önkormányzattal.

Lukácsi György polgármester úr átvéve a szót folytatja:
Igen, úgy vélem, valóban olajozottan tudunk együtt dolgozni a lakosság érdekében, tulajdonképpen jóban, rosszban. De hát ez így is van rendjén, hiszen közös az érdekünk, hogy mindenki jó minőségű ivóvízhez juthasson a csap megnyitásával, amikor csak akar. Így aztán, hogy ez sikerüljön, be kell segítenünk egymásnak, és tesszük is. Meggyőződésem, hogy így lehet a leghamarabb megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat a jövőben is.

2017.04.10.

Jászapáti praxisközösség 
Életmód klub
LEADER pályázat
Szabadon Másolható!

Közösségi oldalak

 Jászkisér Város Önkormányzatának hivatalos Facebook oldala

Önkormányzati Elektronikus Ügyintézés
Küldje elektronikusan!

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Mai nap

2024. június 23. Vasárnap
Zoltán, Édua

 
A Nap kel 04:50-kor,
nyugszik 20:55-kor.
 

 
Holnap
Iván
napja lesz.
TFK
Kiemelt anyag rendezési tervre
Helyi Esélyegyenlőségi Program
Egyenlő bánásmód