Jászkisér Város Önkormányzata 5137. Jászkisér, Fő út 7. Központi telefon: 57/550-130 Fax: 57/550-120 E-mail: info[kukac]jaszkiser.hu

JÁSZKISÉRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

JÁSZKISÉRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG
JÁSZKISÉRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Jászkisér Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2017. augusztus 24., valamint augusztus 31. napján tartott ülésén a helyi értékek tudatosítása, számbavétele és védelmének céljából Települési Értéktár megalkotását határozta el, valamint megalakította a Települési Értéktár Bizottságot.

A Települési Értéktár Bizottság tagjai:

 • Gubiczné dr. Csejtei Erzsébet Ifjúsági, Kulturális és Sport Bizottság elnöke
 • Cseh Gáborné Csete Balázs Általános Iskola igazgatóhelyettese, önkormányzati képviselő,
 • Ozsváth Ferencné,
 • Szüle Katalin Jászságért Díjas honismereti hagyományőrző,
 • Balogh György Művelődés Háza, Könyvtár és Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény

A magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV.16.) sz. Korm. rendelet kimondja, hogy a nemzeti értékek adatait a települési, tájegységi és megyei értéktárakban, az ágazati értéktárban, a külhoni magyarság értéktárában, a Magyar Értéktárban, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében az egyes szakterületenkénti kategóriák szerint kell azonosítani és rendszerezni. A Települési Értéktár Bizottság szervezi a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítását, létrehozza a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteményt, és megküldi azt a megyei értéktárba.

A helyi önkormányzat közigazgatási területén fellelhető, illetve az ott létrehozott nemzeti érték felvételét a Települési Értéktárba bárki írásban – indokolással ellátva – kezdeményezheti a polgármesternél a mellékelt adatlap kitöltésével.

A Települési Értéktár Bizottság a hozzá beérkezett javaslatokat megvizsgálja, és a megyei, tájegységi vagy települési értéktárak valamelyikébe való felvételéről az értéktár bizottság a javaslat benyújtását követő 90 napon belül dönt, és arról a javaslattevőt írásban értesíti. Egyúttal a települési és tájegységi értéktáraknak a megyei értéktárba való megküldésekor az értéktár létrehozója javaslatot tesz arra, hogy mely nemzeti értékek felvételét javasolja a megyei értéktárba. A megyei értéktárban nyilvántartott értékek hasonló eljárás után bekerülhetnek a Nemzeti Értéktárba, amelynek nyilvántartásából választja ki a Hungarikum Bizottság a hungarikumokat.

A Települési Értéktárba az alábbi kategóriákban – a mellékelt lista figyelembevételével – lehet javaslatot tenni:

 • Agrár- és élelmiszergazdaság,
 • Egészség és életmód,
 • Épített környezet,
 • Ipari és műszaki megoldások,
 • Kulturális Örökség,
 • Sport,
 • Természeti és Épített környezet,
 • Turizmus és vendéglátás.

Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a Települési Értéktárba való bekerülés érdekében tegyék meg javaslataikat, és a mellékelt adatlap kitöltésével kezdeményezzék helyi értékeink nyilvántartásba vételét. Bárki javaslatot tehet, melyet a Jászkiséri Polgármesteri Hivatalba kell eljuttatni.

További információ városunk jegyzőjénél, valamint a Települési Értéktár Bizottság tagjainál kérhető.

Értéktár kategóriák >>>

Adatlap (javaslat az értéktárba való felvételre} >>>

Közösségi oldalak

 Jászkisér Város Önkormányzatának hivatalos Facebook oldala

Önkormányzati Elektronikus Ügyintézés
Küldje elektronikusan!

Eseménynaptár

Július 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Mai nap

2024. július 18. Csütörtök
Frigyes, Kamill

 
A Nap kel 05:10-kor,
nyugszik 20:44-kor.
 

 
Holnap
Emília, Esztella
napja lesz.
TFK
Kiemelt anyag rendezési tervre
Egyenlő bánásmód