Jászkisér Város Önkormányzata 5137. Jászkisér, Fő út 7. Központi telefon: 57/550-130 Fax: 57/550-120 E-mail: info[kukac]jaszkiser.hu

ADÓHATÓSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Jászkisér Város Önkormányzatának Adóhatósága részéről az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket a 2017. évi változásokról, fontosabb betartandó határidőkről, melyek érintik a magánszemély, az őstermelő, a családi gazdálkodó, az egyéni vállalkozó és vállalkozást vezető ügyfeleinket.

Gépjárműadó fizetésére kötelezett ügyfeleink figyelmébe ajánljuk:

A gépjárműadóban bővült az adómentességre jogosult adóalanyok köre.

A mozgáskorlátozottak mellett, az egyéb fogyatékossággal élő adóalanyok, vagy a súlyos mozgáskorlátozott, vagy egyéb fogyatékossággal élő személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó adóalany is kérheti a gépjárműadó megfizetése alóli mentességet, amennyiben igazolják a fogyatékossági állapotukat, illetve lakcímkártyával a közös háztartás tényét. Az igazolás történhet fogyatékossági támogatásra vagy vakok személyi járadékára jogosító irattal, illetve 18 életév alatti személy esetében magasabb családi pótlékra való jogosultságot megállapító irattal. Az adómentesség egy, 100 kW teljesítményt meg nem haladó személygépjármű után, legfeljebb 13.000 forint/adóév erejéig igényelhető. Amennyiben az adómentességre jogosult adózó több személygépkocsival rendelkezik, akkor a mentesség, kizárólag a legkisebb teljesítményű személygépkocsi után vehető igénybe.

A gépjárműadó megfizetési határideje 2017-ben:

  • I. részlet március 16.;
  • II. részlet szeptember 15.

Helyi iparűzési adó fizetésére kötelezett ügyfeleink fontosabb tudnivalói:

Az iparűzési adó mértéke változatlanul: 2 %.

A bevallás benyújtásához szükséges nyomtatvány letölthető a: jaszkiser.hu honlapról, a nyomtatványok/adóügyi nyomtatványok közül.

2017. évi változás, hogy a helyi iparűzési adóban kedvező szabályok segítik a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező adóalanyokat a bevallási és fizetési kötelezettségük teljesítésében. Januártól a teljes iparűzési adóalap alapulvételével, az adószámmal rendelkező adóalany állapíthatja meg, vallhatja be és fizetheti meg egy személyben a helyi iparűzési adót. Az adómegállapítás ezen módjának választásáról a közös őstermelői igazolványban feltüntetett valamennyi adóalanynak nyilatkoznia kell az adószámmal rendelkező bevallásában. A családi gazdálkodók a családi gazdaság tekintetében hasonlóképpen adózhatnak.

Amennyiben bárkinek problémát okoz a nyomtatvány letöltése, vagy nincs lehetősége elektronikus úton elérni azt, kérem keresse fel a Polgármesteri Hivatal 8. sz. irodájában Adócsoportunkat, ahol a kollégák rendelkezésére bocsátják a nyomtatványt.

A 2016. évről szóló bevallások benyújtási határideje: 2017. május 31.

Ettől az évtől az állandó jellegű iparűzési tevékenységet végző adóalanyok a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségüket a PM rendelet szerinti bevallási nyomtatványon (ez található honlapunkon is) az állami adóhatósághoz elektronikus úton is teljesíthetik. Azt azonban fontos tudni, hogy az állami adóhatóság a hozzá beérkezett iparűzési adóbevallásokat nem ellenőrzi, csak elektronikus úton továbbítja az illetékes Önkormányzatnak, így az esetleges hibák csak az önkormányzati feldolgozáskor derülnek ki.

Csatornahálózatra rákötéssel még nem rendelkező, talajterhelési díj fizetésére kötelezett lakosok figyelmét az alábbiakra hívjuk fel:

Bevallást kell kitölteni minden szennyvíz kibocsátónak arról az eltelt évről, vagy az év egy adott időszakáról, amely alatt a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötött rá.

A bevallási határidő a tárgyévet követő március 31. vagy a csatornára való rákötést követő 90. nap, ezen időpontig kell a kiszámolt talajterhelési díj összegét is megfizetni.

A bevallást az érintett ingatlan használója (tényleges kibocsátó) illetve tulajdonosa köteles kitölteni a 2016. évi tényleges vízfogyasztás alapján.
Amennyiben az ingatlant a bevallás időpontjában senki nem használja az ingatlan tulajdonosa(i) akkor is köteles(ek) a bevallási kötelezettségnek eleget tenni!

A szolgáltatott víz mennyisége csökkenthető:

  • a TRV Zrt által igazolt elszivárgott mennyiséggel ( pl.: csőtörés)
  • Levonható a szolgáltatott vízmennyiségből az a számlával igazolt szennyvíz mennyiség, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabály szerinti elhelyezését igazolja.

A fizetendő díj a korrigálás utáni szennyvíz mennyisége (m³) és a törvény szerinti 1.200.- Ft-os egységdíj, valamint a település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi mutató (1,5) szorzatából számolható ki. (összesen: 1.800.- Ft/m3) Tájékoztatom, hogy a TRV Zrt. a 2016. évi leszámlázott vízmennyiségről kibocsátóként adatot szolgáltatott a Polgármesteri Hivatalnak.

A fizetésre kötelezett lakosoknak a Bevallási nyomtatványt már eljuttattuk, kérjük, hogy azt a fentiekben már megadott 2017. március 31. napjáig juttassák vissza Hivatalunkhoz.

Amennyiben adóhatósági tájékoztatónk bármely pontjával kapcsolatban kérdésük merülne fel, kérem, hogy ügyfélfogadási időben az 57/550-130-as telefonszámon, vagy személyesen a Polgármesteri Hivatal 08.számú adóirodájában forduljanak ügyintézőinkhez, akik készséggel állnak rendelkezésükre.

Jászkisér, 2017. február 27.

dr. Ádám Mónika
jegyző

Jászapáti praxisközösség 
Életmód klub
LEADER pályázat
Szabadon Másolható!

Közösségi oldalak

 Jászkisér Város Önkormányzatának hivatalos Facebook oldala

Önkormányzati Elektronikus Ügyintézés
Küldje elektronikusan!

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mai nap

2024. május 30. Csütörtök
Janka, Zsanett

 
A Nap kel 04:54-kor,
nyugszik 20:42-kor.
 

 
Holnap
Angéla, Petronella
napja lesz.
TFK
Kiemelt anyag rendezési tervre
Helyi Esélyegyenlőségi Program
Egyenlő bánásmód